Hvordan laver man det perfekte password?

Er det perfekte password noget det findes? Det gør der ikke men man kan ved at følge nogle simple regler gøre det sværere for andre at gætte.

Når det kommer til sikkerhed med password så handler det om at gøre det så besværligt som muligt for andre at gætte dit password, men samtidig gør det nemt for dig at huske.

En god regel er at man aldrig har det samme password flere steder. Det kan godt lyde lidt besværligt, for hvordan skal man huske alle de passwords? Men som jeg vil forklare senere kan man ved at følge nogle simple regler, gøre det lidt nemmere.

Fordelen ved ikke at have det samme password til flere forskellige tjenester er ret simpelt, hvis dit password bliver hacket på f.eks. Facebook, kan man ikke kunne bruge dette password til at logge på din e-mail, netbank eller andet.

Det betyder nemlig at man skal gætte det er password du har de andre steder også.

Ikke et godt password
Se, dette er bestemt ikke et godt password 🙂

Men hvordan sikrer man sig at ens passwords er forskellige alle steder men at du stadigvæk kan huske dem? En god måde er at lave en skabelon over dit password. Det kan f.eks. være at du først starter med et stort bogstav og så derefter nogen karakterer som danner et ord eller udtryk eller forkortelse der minder dig om den tjeneste at du er ved at logge på, for eksempel kunne det være Fjæs for Facebook.

Herefter kan du så have nogle tal, om der er tre eller fire tal betyder ikke så meget det skal bare ikke være 1234, 4321, eller din fødselsdato, men det kunne være en tal kombination du synes der er nemt at huske, f.eks. 2412.

Herefter kan du så have nogle bogstaver igen eventuelt starte med et stort bokstav. Denne kombination kan så være en standard ting du har med alle steder du har et password, kunne f.eks. være en forkortelse at din yndlings tv-serie  (Bedrag).

Derefter har du så igen en tal kombination, efter samme regler som den tidligere tal her ikke, altså ikke 1234, 4321, eller din fødselsdato, men måske en gammel pinkode fra et gammelt dankort du har haft eller en gammel cykel lås kode eller et andet tal som du kan huske.

Til sidst kunne du så slutte passwordet af med enten nogen speciel tegn, et du selv finder på.

På denne måde vil dit password være bygget op efter en skabelon som du kan huske i hovedet, men det vil aldrig være ens nogen steder og sådan gør du det mere besværligt for andre at gætte sig til dit password.

Selvfølgelig er der også en masse andre ting du kan gøre for at sikre dig, men dette er en grund regel du kan følge når du laver nye passwords for fremtiden.

Det skal lige siges at du nok gør klogt i at vælge at opbygge din “skabelon” anderledes end jeg har skrevet her. Men holde de samme regeler. 🙂

About the author

Lasse

Jeg er pt 36 år og far til 2 dejlige unger på 3 og 7 år. Når tiden er til det laver jeg Podcasten Smartfar, som du kan finde seneste udgave af her på sitet.

Der ud over blogger jeg lidt omkring alle de ting jeg roder med og tester af sjove gadgets, dimser og teknologier.

View all posts